Zomerstorm
Het is een tijdje geleden, maar na afgelopen dinsdag mogen we officieel spreken van een ‘zomerstorm’ in Nederland. Aan de Zeeuwse, Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust woedt windkracht 9. Maar ook in de rest van Nederland is het letterlijk uitkijken geblazen.
Hoge bomen vangen veel wind
Een zomerstorm kan heerlijk zijn als je binnen zit met een goed boek, maar buiten brengt het een hoop gevaren met zich mee: takken waaien op de weg en door heftige windstoten lopen vooral bomen met veel blad het risico omver te waaien.
Met alle gevolgen van dien. Niet alleen ontstaan er gevaarlijke situaties in het verkeer of schade aan eigendommen, maar ook juridisch kun je risico lopen. Hoge bomen vangen veel wind is vooral waar als die bomen op jouw terrein staan.
Meerwerk
Onze buitenmannen hebben een hoop extra werk aan een flinke zomerstorm. Al kom je er vanaf zonder schade, dan nog ziet een buitenruimte er na een hoosbui vaak niet netjes uit. Overal liggen afgebroken takken, bladeren en bij een grote storm zelfs bomen die afgevoerd dienen te worden.
Dit was gisteravond het geval, toen onze voorman Rik met spoed om 23:00u in actie moest komen. Er moest een boom, die was omgewaaid en op een woning is gevallen, worden verwijderd. Een flinke klus, zoals op de foto’s onderaan is te zien.
Hoe kun je al die rotzooi en ellende nou het beste voor zijn?
Voorkomen is beter dan genezen
Bij het planten van jonge bomen is het allereest verstandig om deze te verankeren. Dit kan bovengronds met boompalen of banden, maar ook ondergronds zodat je er niets van ziet. Dit wordt ook wel kluitverankering genoemd. Hierdoor staat de boom steviger in de grond.
Staat de boom op jouw terrein? Dan ben je onderhevig aan zorgplicht. Juridisch gezien (en voor de verzekeraar) is het belangrijk dat je kunt aantonen dat hieraan is voldaan. Laat bomen daarom frequent controleren middels een VTA-controle (Visual Tree Assessment). Vaak is eens in de vijf jaar voldoende, maar bij ‘risicobomen’ is een jaarlijkse controle noodzakelijk. Denk bij een risicoboom aan de aanwezigheid van o.a. zwammen, doodhout en/of schuurtakken.
Daarnaast dien je als boomeigenaar bomen te onderhouden om aan de zorgplicht te voldoen. Goed onderhoud is belangrijk om risico’s tijdens een zomerstorm te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van o.a. dood hout, plakoksels (verhogen het risico dat takken afscheuren) en zwammen (kunnen bruinrot en witrot veroorzaken waardoor de stevigheid van de boom drastisch verminderd).
Risico
Let wel: ondanks goed onderhoud en een frequente VTA-controle, hebben we meegemaakt dat niet alle schade kan worden voorkomen. De beruchte zomerstorm van 2012 staat bij ons nog vers in het geheugen. Soms is er tegen echte valwind niets in te brengen… Wel sta je ook in dit geval sterk bij de verzekeraar als je aan de zorgplicht voldaan hebt. En gelukkig hadden onze hoveniers het desbetreffende terrein binnen no-time weer spik en span.


Naar overzicht