“Social Return moet ook passen bij de medewerker”
Social Return is een veelvoorkomende eis bij opdrachtgevers. Een mooie ontwikkeling, want onze branche leent zich uitstekend voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toch is een werkplek aanbieden alleen vaak niet voldoende om SR-medewerkers te helpen. Hoe zorg je ervoor dat de werkplek écht bij hen past?
Tracy Salcedo is consulent bij WSD Groep, een sociaal werkbedrijf voor negen gemeenten binnen de driehoek Den Bosch-Tilburg-Eindhoven. Zij vertelt over haar samenwerking met T&G en waarom het belangrijk is om sociale werkplekken aantrekkelijk te maken voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Tracy Salcedo (Consulent bij WSD Groep)
Een korte introductie: wie is WSD en hoe is de samenwerking met T&G ontstaan?
Tracy Salcedo: “De WSD ondersteunt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden van werk. Ik ben 14 jaar geleden als consulent bij WSD begonnen en begeleid mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun werk. Volgens mij hebben wij in 2008 onze eerste medewerker bij T&G geplaatst. De samenwerking loopt dus al een tijdje!”
Hoe ervaar je de samenwerking?
Tracy: “Ik vind T&G een heel sociaal bedrijf. Dat zie je vooral terug in het gemak waarmee onze medewerkers integreren in jullie teams. Zij voelen zich al snel echte T&G’ers. Het gaat zelfs zo ver dat onze medewerkers zelf aangeven graag bij T&G te willen werken. Zij weten namelijk dat ze binnen één bedrijf zowel in het onderhoud als de aanleg aan de slag kunnen. Ze krijgen bij T&G een eerlijke kans en worden niet gezien als een goedkope arbeidskrachten. Sterker nog: met de juiste begeleiding functioneren zij als volwaardige medewerkers.
Ik weet bijvoorbeeld dat er bij Reinier van Arkel medewerkers van ons werken via T&G die geen groendiploma’s hebben, maar wel enige ervaring. Zij kunnen direct bij jullie aan de slag en hebben het naar hun zin. Daardoor is er eigenlijk weinig begeleiding nodig vanuit de WSD. Mocht dit wel een keer het geval zijn, dan kan ik rechtstreeks schakelen met de uitvoerder. Dat is het gemak van al meer dan 10 jaar samenwerken.”
Maurice is vanuit de WSD Groep werkzaam bij T&G. Hij vertelt in deze blog over hoe hij zich een echte T&G’er voelt.
Hoe zorg je ervoor dat Social Return een succes wordt in de praktijk?
Tracy: “Het doel vanuit onder andere de participatiewet is om – zoals we dat noemen – regulier uit te stromen. Maar dat is vaak niet realistisch. Als je een flinke beperking hebt is detacheren soms het hoogst haalbare. Social Return is dus niet altijd geslaagd wanneer iemand uitstroomt; soms is een passende werkplek al genoeg.
Ik zou graag zien dat de invulling van Social Return meer vanuit de ogen van de doelgroep wordt benaderd. Social return moet aantrekkelijk zijn voor de medewerkers, want zij moeten willen werken op een werkplek. Als zij zich op hun gemak voelen is er minder begeleiding nodig en zullen ze sneller uitstromen – indien mogelijk of noodzakelijk. Het succes van Social Return gaat verder dan cijfers en percentages.”
Wat moeten we SR-medewerkers bieden in de praktijk?
Tracy: “Social Return medewerkers willen vastigheid. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Het is daarom fijn dat ze jaarrond kunnen aanblijven bij T&G, ondanks het hoog- en laagseizoen. Dat is bij andere werkgevers niet altijd het geval! Een mooi voorbeeld is wederom de ploeg bij Reinier van Arkel. Die hebben de overstap gemaakt van het groenwerk bij ons intern, wat vooral schoffelwerk is, naar T&G. Die beslissing maken zij mede door de zekerheid van het contract. Als het een project van 1 jaar was geweest hadden zij dit wellicht niet gewild. Zo belangrijk is het bieden van zekerheid! Al zijn afwisseling in de werkzaamheden en leuke collega’s natuurlijk net zo belangrijk.”
Naar overzicht