Onderhoud bij een ziekenhuis: “Eigenlijk leveren wij ook gewoon zorg”
Elk terrein is anders en het is constant zoeken naar de beste manier om de opdrachtgever te ontzorgen. Gustaaf is sinds kort partner voor het onderhoud bij een groot ziekenhuis in Eindhoven. Een gedreven instelling en een grote buitenruimte met eigen behoeften; hoe garandeer je daar de meest persoonlijke zorg?
Ruud Moonen, bedrijfsleider van Gustaaf, en de terreinbeheerder van het Eindhovense ziekenhuis delen hun visie: “terreinkennis, één aanspreekpunt en een extra paar ogen en oren.”

Terreinkennis
“We proberen ons eerst altijd te verplaatsen in de opdrachtgever,” aldus Ruud Moonen. “Het scheelt dat we ook betrokken zijn geweest bij de aanleg van dit terrein. Daarom weten we precies waar de prioriteiten en kansen liggen qua onderhoud.”
“De parkeerplaats aan de voorzijde staat bijvoorbeeld snel vol met auto’s. Daar ligt dus een prioriteit,” vult de ziekenhuisbeheerder aan. “De entree is het visitekaartje voor het ziekenhuis en zal ook meer aandacht krijgen dan andere delen van het terrein.”
Ruud: “Om dit te borgen maken we bij dit soort terrein vaak gebruik van een beheerder in plaats van een ploegenrotatie. De beheerder is hèt aanspreekpunt voor de opdrachtgever en weet alle ins en outs van het terrein.”
Eén aanspreekpunt, één gezicht
Uniek aan deze methode is dat er geen gebruikt wordt gemaakt van een ploeg die sporadisch op het terrein het onderhoud uitvoert, maar van een vaste beheerder die op het terrein aanwezig zal zijn en waar nodig een team om zich heen verzameld. Daarbij is integraal denken de basis; ook bij ongediertebestrijding of gevelreiniging kan er snel worden geschakeld.
Ruud: “Door gebruik te maken van één beheerder is het zeker dat er op beeld gewerkt wordt en er tegelijkertijd prioriteiten worden aangebracht. De beheerder is ook de ogen en oren van de klant wat betreft de buitenruimte. Met de bedrijfsapplicatie worden kansen en risico’s gesignaleerd en gerapporteerd.”
Duurzaamheid voorop
Deze aanpak zorgt er niet alleen voor dat de opdrachtgever wordt ontzorgd, maar is ook veel duurzamer dan de standaard ploegenmethode. “De beheerder kan zich bijvoorbeeld over het terrein bewegen in een elektrisch karretje omdat hij daar toch standaard aanwezig is. Dit is vele male milieuvriendelijker en geruislozer dan het rondrijden in een bus. Omdat het hier werkzaamheden in de buurt van een zorginstelling betreft, maakt Gustaaf bij de uitvoering van het beheer standaard gebruik van elektrisch gereedschap,” verklaard het ziekenhuis.
Partnership
Door wederzijds vertrouwen wordt het mogelijk om een buitenruimte echt naar een volgend niveau te tillen. Hierbij is de opdrachtgever regisseur en neemt Gustaaf als partner een adviserende en uitvoerende rol.
Ruud: “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het oplossen van problemen zoals een tekort aan parkeergelegenheid. Ook adviseren we bij het realiseren van duurzaamheidsingrepen of het versimpelen van onderhoudsroutes. Deze kansen worden buiten door de beheerder gesignaleerd en via de app gecommuniceerd. Ideaal voor beide partijen!”
Naar overzicht