Natuurontwikkeling: 15.000m3 grondverzet vergroot ecologische waarden
Er wordt steeds meer aandacht geschonken aan terreinen met een tamelijk lage natuurwaarde. Een van onze opdrachtgevers zet zich in op natuurontwikkeling en het vergroten van ecologische waarden. Deze zogenaamde natuurontwikkelingswerken gaan vaak gepaard met (groot) grondverzet.

Zo groef T&G voor haar opdrachtgever twee aan elkaar gekoppelde grote vennen met flauwe, natuurvriendelijke oevers. In tegenstelling tot conventioneel grondwerk zijn er kansen voor natuurontwikkeling gecreëerd door het aanbrengen van micro-reliëf (kleine hoogteverschillen over een korte afstand) in de afwerking van afgegraven delen. Hierdoor ontstaat er een hoge diversiteit aan leefomstandigheden voor de beplanting, wat leidt tot meer plantensoorten en meer diersoorten.
.jpg)
In sommige grondlagen bevinden zich soms nog zaadbanken van vroegere vegetaties. Zo kan het zijn dat zaden die jarenlang bedolven waren weer onder ideale omstandigheden kiemkrachtig worden.

Water trekt veel leven. Om amfibieën, bijvoorbeeld kamsalamanders, schuilgelegenheden te bieden zijn enkele boomstronken aan de rand van de poel behouden. Zo worden er vorstvrije zones gecreëerd die in de winter bescherming geven aan verschillende faunasoorten.
Het ven wordt maximaal 2,5 tot 3m. diep. Hiervoor is maar liefst 15.0000m3 grond afgegraven. De grond die hierbij vrij komt wordt binnen het plan verwerkt om open delen tot circa 40cm. op te hogen. Op deze manier worden de gradiënten van het gebied van hoog naar laag en van droog naar nat versterkt en de natuurwaarde van het gebied vergroot.



Naar overzicht