“Een blauwe plek is acceptabel”
Het inrichten van een speelplaats is een specialiteit op zich. De afgelopen twee jaar heeft T&G zo’n 35 speelterrein ingericht en beheerd. Daarbij komen een hoop zaken kijken die je doorgaans niet tegenkomt in de terreinvoorziening, zoals het werken met kinderen en toestelkeuringen. Hoe pak je dat aan?
Christian Vervoort is onze gecertificeerde expert op dit gebied. Hij vertelt over de aanleg van een speelterrein: “We verdiepen ons iedere keer opnieuw in de groep die er zal gaan spelen.”

Wat maakt een speelplaatsontwerp een succes?
“Wat de plannen echt succesvol maakt is de bruikbare, natuurlijke inrichting. We horen vaak de wens om een schoolplein natuurlijk in te richten, maar dragen tevens de verantwoordelijkheid voor een veilig ontwerp en uiteindelijk een veilige speelplaats. Het is dus altijd van belang vrije ruimtes en valzones van speeltoestellen te respecteren en daarbuiten zoveel mogelijk robuuste natuurlijke inrichting te verzorgen. Een goede balans tussen een natuurlijke uitstraling, veiligheid en natuurlijk genoeg speelplezier voor de kinderen is denk ik de sleutel.”
“Kinderen moeten kunnen spelen, maar er zijn wel duidelijke voorschriften voor het terrein.”
– Christian Vervoort
Hoe komt zo’n ontwerp tot stand?
“We meten de in te richten buitenruimte natuurlijk netjes op. Daarnaast verdiepen we ons iedere keer opnieuw in de groep die er zal gaan spelen. Hebben we te maken met een kinderdagverblijf, een peutergroep of een buitenschoolse opvang? Voor de inrichting en de keuze van speelelementen is dit erg van belang. We werken de speelplaatsen uit tot 3D-ontwerpen waardoor de opdrachtgever duidelijk begrijpt wat er gemaakt gaat worden. Voor een leek is het soms immers lastig om een bovenaanzicht te begrijpen. Daarnaast is het voor de aanlegploeg ook direct duidelijk wat er moet gebeuren.
De ouders worden ook betrokken bij het ontwerpproces. Vaak ga ik even langs tijdens een ouderavond om ideeën te verzamelen. Er worden dan meerdere ontwerpen gemaakt waaruit de ouders en de opdrachtgever kunnen kiezen. Het winnende plan wordt uitgevoerd. Tijdens de aanleg is er nog ruimte voor creativiteit en nieuwe inzichten die vaak ontstaan door het samenspel tussen onze aanlegploeg en de groepsleiders op locatie.”

Waar houdt je extra rekening mee bij de realisatie van het speelterrein?
“Veiligheid is erg belangrijk. We willen borgen in het ontwerp dat kinderen zich niet kunnen bezeren. Eventuele risico’s moeten altijd uitlegbaar zijn en kunnen tot op bepaalde hoogte worden geaccepteerd omwille van het leerproces van kinderen. Een blauwe plek of schaafwond zijn natuurlijk acceptabel. Kinderen moeten kunnen spelen, maar er zijn wel duidelijke voorschriften voor het terrein. Daarnaast zorgen we dat de opdrachtgever geen juridisch problemen gaat krijgen bij een incident door te voldoen aan alle wettelijke kaders.
“Je moet beseffen dat je te gast bent op een speelterrein.”
– Christian Vervoort
Tenslotte is de maakbaarheid en kwaliteit belangrijk. We letten op het netjes afwerken van details waar kinderen graag aan peuteren. Je moet beseffen dat je te gast bent op een speelterrein. Het dagelijks verkeer van kinderen, ouders en juffen en meesters moet zoveel mogelijk doorgang vinden. We letten er speciaal op dat er geen gereedschap onbeheerd aanwezig is.”
Worden de speeltoestellen gekeurd?
“De meeste speeltoestellen zijn standaard voorzien van een typegoedkeuring. Daarnaast wordt in het ontwerp rekening gehouden met de voorschriften. Wanneer we een bijzonder element, zoals een grondheuvel of doorklauterbare boom, in een ontwerp opnemen laten we de speelplek door een extern bedrijf keuren om er zeker van te zijn dat de speelplek veilig is.
Naar overzicht